Borona /tesszera

.

dik má

.

mint megviselt makkon a

fityma

.

nyakunkon a korona para

digma!

.

1

’’[…] forrása a dictare (‘előmond, előír, parancsba ad’) ige, a dicere, dictum gyakorító alakja.’’

.

2

és akkor hirtelen hiperempatikus óvó néni lett az állambácsiból és végre nem kell bekecmeregni a lélekölő kulimelóba elég a home office kibertornyából tapsikolni a vírusölő szent győzőknek rápirítani a kattant kételkedőkre és úgy engedni el az önrendelkezést és a felelősséget hogy közben felelősségteljesen maszkoljuk szájba magunkat lötykölünk el töméntelen mennyiségű ivóvizet és tartjuk egymást lelkiismereti pórázon. 

.

3

mert minél frusztráltabb a polgárember: annál inkább kész a pánikra. hogy valami külső tényezőbe vetítse a belső feszültségét.

.

4

a probléma ott van hogy nem az az alapvető kérdés hogy igaz-e vagy sem a mese amit a közmédiában nap mint nap beolvasnak: hanem hogy sokaknak FONTOS hogy valós legyen. ha igaz ha nem. mert így adva van a kibúvó. adva a kifogás hogy kiállhassanak kicsit a taposómalomból. és természetesen adva a legyőzendő ordas is: ami odakinn van. a mumus ami leköti a figyelmet és jól elkendőzi a problémákat idebenn.

.

5

természetesen az a baj ezzel hogy nem számolunk a következményekkel. de hogyan is tehetnénk ezt egy infantilizált tudatállapotban?

.

6

csiga biga gyere

ki

ég a házad ideki

.

7

meztelen immár mindenik kiskirály. de a polgáremberek ezt nem látják. mert továbbra is csak híreket néznek. ahogy kölkeik a sztrímeket.

.

8

közben pangás van. meg folyamatos átmenetiség. valahogy elszaladt a dolog. és ezt már nem lehet visszacsomagolni. csupán csak leplezni egy kicsit.

szelel a szelence. nincs mese.

egy kikerülhetetlen fázisváltás tölcsérjében pergünk. darálandó mákvirágok. ahol szembesülnünk kell minden gyarlóságunkkal. és mélyen csalódnunk kell önmagunkban.

meg kell élnünk és tapasztalnunk az egzisztencialista gondolkodók iszonytató felismeréseit. nem rángat-ringathat már többé semmilyen délibáb.

a mindenség árva lárvái vagyunk. a tiltott gyümölcs húsában.

.

9

ha veszel 1 rágót meg 1 csokit összesen 1100 forintért, amiből a csoki 1000 forinttal kerül többe mint a rágó, mennyibe kerül a rágó?

ha azt gondolod, 100, akkor elhamarkodottan reagálsz.

épp mint azok az emberek, akik attól érzik veszélyeztetve magukat, ha mások nem tartják be a korlátozó előírásokat. mikor a megszorító intézkedések következményei azok, amik leginkább veszélyeztetik az életünket.

.

10

igazából semmi sem változott. az élet megy tovább. kiszámíthatatlanul. mint eddig is.

közben a hangadók továbbra is serényen érzelmeket korbácsolnak. és virágzik az önsajnálat. a cinizmus. az erénycsőszködés. a megmondás. az állásfoglalás.

és—mint mindig—nem a helyzettel van baj. (a helyzet adott.) hanem—mint mindig—a helyzetre adott válasszal van a probléma.

mert a para az igazi para. a para ami visszafele arap.

.

11

ki mint félti a tyúkszarost

azon mód manipulálható

.

12

a mindenkori személyes karanténunk—a belső terünkön kívül ildomos, hogy csak felszínesen és állampolgári jópofát vágva érintkezünk egymással—immár publikussá vált. most már fizikailag is távolságot kell tartanunk egymástól. civil maszkunk immár valódi maszkként takarja el arcunk. (ez a regresszió talán épp a fejlődés jele?)

.

13

mivel nagyrészt racionalizációk és narratívák jegyében telik az életünk, nem árt, ha több perspektívából nézzük a dolgokat. a paranoid elemnek/hangnak is fontos helye kell hogy legyen az arzenálban. (már ha kiegyensúlyozottabban szeretnénk tolni a tolnivalót.) a túlzott kétkedés és a gyanakvás nem nehéz, ez kétségtelen, de a naivitás sem erény.

.

14

vajon miért feccolunk annyi érzelmi energiát valamibe ami csak egy legyintést érdemelne? mikor ez a valami épp azon az energián tobzódik amit belefeccolunk?

.

15

a választás előtted

áll.

.

döntsd el hogy mit

szeretnél.

.

a valóságot—úgy a

hogy van.

.

vagy

amit az önérzeted

diktál.

.

amit az egód akar.

.

16

megteremt egy globális hisztériát a szenzációhajhász hiperboláival. plusz egy gól-helyzetet a hatalom otromba Gollamainak hogy felelősségteljes hősként felragyoghassanak. aztán meg rád szól hogy ne ossz meg kétes tartalmakat a közösségi oldalakon felelőtlenül. LOL. aggály nélkül a félelmeidre és primitív ösztöneidre apellál, de te cenzúrázzad magadat!

.

17

a szólásszabadság fontos dolog. nem vitás. de ami szintén fontos: az az hogy felelősségteljesen—a párbeszéd (és nem az uszítás) jegyében és igényével—szólal meg az, aki kritikus. különben a cenzúra szükségessége ’igazolódik.’

na ja.

csak azt a fránya párbeszédhelyzetet kibrusztolni se pite.

.

18

és ha már világjárvány: mi a helyzet a kütyükkel? a felnövekvő generációk techenerációjával? hogy a jövő felnőttjei nap nap után valamilyen képernyő felülete előtt zápulnak? hogy a ‘’social distancing’’ számukra nem nagy ügy, hisz jó ideje ez a trend? hogy az ember élete a ma(holnap)i társadalomban okos teflon nélkül szinte teljesen ellehetetlenül?

.

19

ha örökéletet adna

ha IDDQD + IDKFA

még akkor se kéne.

.

20

a szabadság ára: az éberség. az éberség ára: a kellemetlen érzések. ismétlem: a szabadság ára: az éberség. az éberség ára: a kellemetlen érzések.

.

21

van egy-két dolog amit (úgy tűnik) még mindig nem igazán fogunk fel. mint pl. azt hogy a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve.

.

23

hordjam vagy ne hordjam.

ez itt a kérdés.

.

a maszk viselése—valljuk be—jóval több puszta egészségügyi vagy erkölcsi kérdésnél. a dolog—ha úgy vesszük—jóformán egy egzisztenciális dilemma? és éppen ezért: a válasz se oly egyszerű.

(valszeg Hamlet is elagyalgatna a dolgon. . . mi meg alig hallanánk, mit motyog.)

.

egyrészt OF COURSE—még ha csak amolyan ’társadalom iránti’ gesztusként—ha van értelme ha nincs: a maszk viselése végeredményben az összefogás és a szolidaritás szimbóluma. (különben is: a szabálysértés anyagi vonzata tromfol minden esetleges büszkeségen eső csorbát.)

.

másrészt viszont: NANEHOGYMÁ-BZM. mi vagyok én? önmagát sétáltató hús-tömeg szájkosárral? ami mellé már csak az önként viselt póráz hibádzik (bár arra ott az okos teflon)? ennyi erővel lassan a környezettudatos ivartalanításról is szó eshetne?

.

ez a maszkdolog egyébként újra csak azt bizonyítja hogy mennyire agyafurcsa egy állat az ember. az anyaföld legbrutálisabban szervezett (mondhatni legvirálisabb!) és egyben legbohócabb orgánuma.

.

(azért, ha már úgy döntünk, hogy hordjuk, akkor úgy illene, hogy rendesen toljuk, és nem orrfű alatt—ahogy azt Pinokkió kénytelenül tenni?

a csórója.

(bár épp ettől ember az ember? mindent csak úgy szép felemásan? úgyis a gesztus a lényeg? az üres aktus. a máz. nem a hit. hisz a gesztus magában hordja a hitet. az bőven megteszi. mint eddig mindig?

(na ja)

.

higgyünk vagy ne higgyünk.

az itt a kérdés.

.

24

milyen közszolga az aki a saját érdekeit szolgálja a közével szemben? és milyen dolog az hogy a köz természetesnek veszi ezt? hogy a köz a közszolga szolgája?

.

25

’’csak az a személy kötelezhet engem bárminek a megtételére, aki magasabb értékrendet képvisel és szolgál az enyémnél.’’ így Thoreau.

jaja—

akinek a státusz és a rang a vezércsillaga: az ne pampogjon kötelességekről.

akinek a látszat fontosabb az őszinteségnél és akinek a biztosítás többet jelent a bizalomnál: az lehetőleg ne rendelkezzen mások hétköznapjai felett.

csak az kötelezhessen bármire is, aki magasabb értékrendet szolgál az enyémnél.

.

26

vajon mi történne akkor: ha a zúgolódó zöm egyszerre mosolyogni kezdene és egyöntetűen megmosolyogná a zúgolódás tárgyát?

.

27

aki nem tudja hogy mit nyújt—milyen értéket képvisel—létével a világban: az könnyen manipulálható a lelkiismeretén keresztül. (és meg is érdemli azt.)

.

28

akkor kapaszkodsz visszafele a múltba amikor nem látod magad előtt a jövőt. addig leszel az idilli múlt (a jövő-nélküliség) foglya míg nem vállalsz felelősséget a jelenért.

felelősséget vállalni pedig nagyjából annyit tesz hogy vállalod hogy nem sokan fognak különösebben kedvelni. és elfogadni és megérteni még annyian se.

és hogy az életben csak akkor találod meg a helyedet ha a saját utadat járod. hiszen csak mikor igazán egyedül vagy találod meg az igaz társakat. csak mikor önmagadra támaszkodsz találod meg a valódi támaszaid.

minden más halogatott szorongás.

.

29

sokaknak az a nagy bűnük hogy ragaszkodnak az ártatlanságukhoz.

.

30

aki nem a saját útját járja (= saját lelkiismeretére támaszkodik) az kevés lelki örömöt él meg a mindennapjaiban. és aki kevés lelki örömöt (= szeretetet) él meg (= ad és kap) a mindennapjaiban: elsősorban a testi örömökben (= kenyér & cirkusz) fogja keresni azt.

.

31

ha valami probléma

van:

.

vagy emelkedj felül

a dolgon

vagy vergődj benne

.

ez a te döntésed—

.

de mást (ha nem

kéri) ne rángass bele

.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s